خجولی چیست؟
خجولی یا خجالت در لغت به معنای حیا و شرمساری است و این ویژگی نشانه افرادی است که دچار فقدان اعتماد بنفس و یا کمبود آن هستند.
افرادی که از خجولی رنج میبرند در روابط اجتماعی دچار مشکلاتی میشوند و ممکن از به دلیل کم رویی و اعتماد بنفس پایین موقعیت های بسیار خوبی را از دست بدهند.
البته باید بگوییم این موضوع به همینجا ختم نشده و اینگونه افراد دچار مشکلات گوارشی،تپش قلب، تنش های عصبی و عضلانی میشوند.
بطور کلی این موضوع از مشکلات بشریت است و در جامعه ایرانی هم بصورت گسترده وجود دارد.
زمان شکل گیری خجولی در افراد
متاسفانه کم رویی و خجالت در سنین کم آغاز میشود و نشات گرفته از دوران کودکی است.
عموما والدین خجالتی این ویژگی را به کودکان خود نیز منتقل میکنند.پس اگر خانواده ها نشانه هایی از خجالت و کم رویی را در کودک خود احساس کردند باید به او کمک کنند زیرا این موضوع در آینده گسترش یافته و باعث اذیت شدن خود فرد میشود.
آیا افراد خجالتی و درونگرا یکسان هستند؟
میان افراد خجالتی و درونگرا مرز باریکی وجود دارد.
درونگرایی در افراد موضوعی ذاتی و ژنتیکی،همینطور غیر قابل تغییر است.افراد درونگرا به جای حضور در جمع های شلوغ ترجیح میدهند از تنهایی خود لذت ببرند و این موضوع هیچ ارتباطی به خجالتی بودن فرد ندارد.
اما افراد خجالتی هنگام صحبت کردن در جمع اضطراب دارند و سعی میکنند گوشه ای ساکت بنشینند در حالی که دوست دارند در صحبت ها مشارکت داشته باشند.
نشانه های خجولی در افراد چیست؟
برای تشخیص اینگونه افراد کافی است کمی به رفتار های آنها دقت کنید.
در ادامه به چند مورد از این رفتارها اشاره میکنیم:
_اینگونه افراد به شدت از نه شنیدن میترسند،به همین دلیل درخواستهای خود را مطرح نمیکنند.مثل درخواست دوستی،درخواست شغلی و …
_آنها نمیتوانند حق خود را بگیرند و معمولا حقشان خورده میشود.مثلا در شرکتی کار میکنند که چند ماه است حقوق نگرفته اند اما هیچ اقدامی نمیکنند و هیچ سوالی نمیپرسند.
_این افراد به دلیل ترس از ترد شدن شهامت نه گفتن را ندارند و مجبور به پذیرش مسائلی میشوند که با آنها مخالف هستند.
_آنها از موقعیت های جدید فرار میکنند و میترسند خودشان را در شرایط جدید قرار بدهند و از نقطه امن خود خارج نمیشوند.
_ارتباط برقرار کردن با جنس مخالف برایشان بسیار مشکل است و اگر جنس مخالف همکلاسی یا همکار فرد باشد اینگونه افراد نمیتوانند ارتباط برقرار کنند.
_در مقابل توهین های دیگران سکوت میکنند و نمیتوانند از خود دفاع کنند.
_افرادی که دچار خجولی هستند قدرت انتخاب و تصمیم گیری ندارند و دیگران برای آنها خوب و بد را مشخص میکنند.
_ابراز احساسات نسبت به خانواده و دوستان برایشان سخت است،حتی از بغل کردن والدین خجالت میکشند.
در نهایت این افراد آسیب های روحی و جسمی میبینند و از زندگی لذت کافی را نمیبرند،همینطور موقعیت های بسیار عالی را از دست میدهد و بعد حسرت آنها را میخورند.
به خودتان برچسب نزنید
به هیچ عنوان به خودتان برچسب خجالتی و کم رو بودن نزنید،این کار باعث میشود اعتماد بنفس شما بیشتر از گذشته تحلیل برود.پس خودتان را فردی با اعتماد بنفس بالا بدانید و به توانایی هایی که دارید ایمان داشته باشید.
احساس گناه ممنوع
وقتی خرابکاری پیش می آید و یا در کاری شکست میخورید از سرزنش کردن خود دست بردارید.شکست خوردن لازمه موفقیت است و اگر خود را سرزنش کنید اعتماد بنفس و عزت نفس خود را سرکوب میکنید.
نگران سرخ شدن نباشید
زمانی که خجالت میکشید هورمون آدرنالین در بدنتان ترشح میشود و این هورمون در بدن هر فردی به یک صورت نمایان میشود.برخی از افراد در این شرایط صورتشان سرخ میشود و این موضوع کاملا طبیعی است.
پس تا حد ممکن سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید،همه چیز به بهترین حالت ممکن پیش میرود.
با چه افرادی در ارتباط هستید؟
معمولا افراد خجالتی دوستان محدودی دارند اما ارتباط آنها با دوستانشان عمیق است به همین دلیل اگر در انتخاب افراد دقت کنند و دوستشان اعتماد بنفس بالاتری نسبت به خودشان داشته باشد،روی آنها نیز تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
لیستی از خجالت هایتان بنویسید
این تمرین برای کم کردن خجالت میتواند بسیار مفید باشد.
لیستی از خجالت ها و نگرانی هایتان تهیه کنید،مثلا اگر از ارتباط با جنس مقابل احساس خجالت میکنید دلیل آن را پیدا کرده و به دنبال راه حل باشید که دفعه بعد از آن استفاده کنید.
روزانه چند دقیقه صحبت کنید
روزانه درباره موضوعاتی در خلوتتان با خود صحبت کنید.این صحبت کردن میتواند درباره هر چیزی باشد از درسی که میخوانید گرفته تا میز اتاق و خودکارتان.
این تمرین شاید مسخره بنظر برسد اما بسیار موثر خواهد بود.
راه های مقابله با خجولی
اگر افراد تصمیم جدی برای رفع کردن این موضوع را در خود دارند میتوانند از روش های زیر استفاده کنند.
۱-هنگام سلام کردن پیش قدم باشید و منتظر سلام از طرف مقابل نباشید،شما زودتر سلام کنید.
۲-پس از سلام کردن شروع به احوالپرسی با فرد مقابل کنید.
۳-پیش از قرار گرفتن در جمع به خودتان تلقین کنید که من میتوانم در جمع صحبت کنم و برای آسان شدن این موضوع از صحبت کردن در جکع های خانوادگی و دوستانه شروع کنید.
۴-آنقدر که فکر میکنید صحبت کردن در جمع ترسناک نیست و همه قرار نیست کسی شما را مسخره کند.
۵-اگر درباره موضوعی در جمع میخواهید صحبت کنید آن را مقابل آینه چندین بار تمرین کنید تا تسلط کافی داشته باشید.
۶-اگر شما هم ایده،نظر و تفکری دارید آن را بیان کنید،به احتمال زیاد از صحبت هایستان استقبال میشود.
۷-خودتان را دست کم نگیرید،شما دارای اطلاعات و علمی هستید که ممکن است بسیاری از افراد آنها را نداشته باشند،پس خجولی را کنار بگذارید و ساده و راحت صحبت کنید.
سخن پایانی
در این مطلب درباره افرادی که گرفتار ویژگی خجولی هستند صحبت کردیم و گفتیم این افراد دچار مشکلات جسمی و روحی زیادی میشوند،از زندگی خود لذت کافی را نمیبرند و توانایی دفاع کردن از خودشان و حق و حقوقشان را ندارند.
خجولی و خجالت کشیدن میتواند بسیاری از موقعیت های طلایی فرد را خراب کند و او تا سالها حسرت آن را بخورد.
پس این افراد باید به مرور روی خودشان کار کنند و این ویژگی را به حداقل برسانند،در این مطلب به روش هایی برای کاهش این موضوع اشاره کردیم.
امیدواریم مجموعه های لیدی باس در این مقاله اطلاعات خوب و مفیدی را در اختیارتان قرار داده باشد.
لینک دانلود مقاله: