همه چیز درباره جرات نه گفتن

همه چیز درباره جرات نه گفتن

بسیاری از انسان ها با ترس از ناراحت کردن دیگران و طرد شدن جرات نه گفتن را ندارند.

زمانی که جرات نه گفتن را در مقابل درخواست های دیگران که با آنها مخالف هستیم نداشته باشیم مجبور به پذیرش آنها شده و باید کاری را انجام دهیم که با به میل ما نبوده و برای ما آزار دهنده است.حتی ممکن است با قبول کردن درخواست های دیگران که با آنها مخالف هستیم وارد دردسر ها و مشکلاتی شویم که جبران ناپذیر هستند.

وقتی در مقابل هر نوع درخواست و خواسته ای بله میگوییم و توانایی نه گفتن را نداریم در نتیجه عزت نفس و ارزش خود را پایین آورده ایم.

 

چرا نه گفتن سخت است؟

بعضی از باور هایی که باعث احساس ناخوشایند ما نسبت به جرات نه گفتن میشوند عبارتند از:

_نه گفتن به دلیل خودخواهی و بی مهری است.

_اگر به کسی نه بگویم دیگر مرا دوست ندارد و به شدت دلخور میشود.

_نیاز های دیگران از نیاز های من مهم تر است.

_نه گفتن رفتاری بی ادبانه است.

_باعث میشود دیگران مرا طرد کنند.

 

هنر نه گفتن را در خودتان افزایش دهید.

اولین قدم در نه گفتن داشتن شجاعت لازم برای مطرح کردن این موضوع است،اما علاوه بر شجاعت هنر نه گفتن نیز بسیار اهمیت دارد.

مثلا زمانی که در مقابل درخواست دوستتان میخواهید نه بگویید باید این موضوع را هم در نظر بگیرید که هم رابطه خود را با فرد مقابل نگه دارید و هم به او پاسخ منفی بدهید.

البته این نکته را به یاد داشته باشید که همیشه با هنر نه گفتن نیز نمیتوان این موضوع را باهم داشت.

فواید جرات نه گفتن

۱-باعث افزایش اعتماد بنفس میشود.

۲-مهارت مدیریت زمان را در شما افزایش میدهد.

۳-وقت خود را صرف کارهایی که به آنها علاقه ای ندارید نمیکنید.

۴-قاطعیت را افزایش میدهد.

۵-احساس ارزشمند بودن میکنید و عزت نفستان بالا میرود.

۶-خودتان را درگیر موضوعات بی ارزش نمیکنید.

۷-به خودتان و کارهای مورد علاقه بله گفته اید.

 

چطور نه بگوییم؟

۱-همدردی:

گاهی اطرافیانمان از ما درخواستهایی دارند که ما قادر به انجام دادن آنها نیستیم.در این موقعیت کاملا مودبانه نه بگویید و در ادامه به این موضوع اشاره کنید که بسیار متاسف هستید،دوست داشتید به او کمک کنید اما انجام این کار از دست شما ساخته نیست.

 

۲-دلیل نه گفتن را توضیح دهید:

اگر طرف مقابل فرد مهمی است و ناراحتی او برای شما اهمیت دارد، پس از نه گفتن دلیل خود را برای او توضیح دهید که دچار احساس بد نشود و او هم شما را درک کند و متوجه شود که وقت یا توانایی انجام آن کار را ندارید.

 

۳-راه دیگر پیشنهاد دهید:

اگر از شما درخواستی میشود که مایل به انجام آن هستید اما فرصت ندارید به طرف مقابل دلیل نه گفتن خود را بگویید و سپس راه حل پیشنهاد دهید.

مثلا اگر دوستتان به شما پیشنهاد رفتن به کافه را برای امروز عصر داده است بگویید:خیلی دوست داشتم که امروز باهم به کافه برویم اما قرار مهم کاری دارم،حتما برای هفته دیگر باهم هماهنگ میکنیم.

 

۴-زیاد معذرت خواهی نکنید:

زمانی که نمیتوانید به درخواست طرف مقابل بله بگویید،از معذرت خواهی های زیاد بپرهیزید زیرا این کار هم ضعف شما را نشان میدهد و هم باعث میشود طرف مقابل احساس کند به او ظلم کرده اید.

 

۵-لازم نیست همه را راضی نگه دارید:

شمانمیتوانید همه افراد را راضی نگه دارید.در واقع گاهی تلاش برای راضی نگه داشتن همه باعث میشود به درخواست های آنها جواب مثبت بدهیم و ممکن است دیگران از حسن نیت شما سو استفاده کنند،پس فقط افرادی که برایتان اهمیت دارند را راضی نگه دارید.

۶-نگران دیدگاه بقیه نباشید:

برخی از افراد زمانی که نه میگویید نسبت به خودشان دچار احساس بد میشوند و فکر میکنند در نظر دیگران خودخواه به نظر میرسند اما برای اینکه جرات نه گفتن را در خودتان افزایش دهید حرف و نظر دیگران نباید برایتان اهمیت داشته باشد.پس کاری را انجام دهید که دوست دارید.

 

۷-نه گفتن را تمرین کنید:

این مهارت نیز مثل تمام مهارت های دیگر احتیاج به تکرار و تمرین دارد،پس به درخواست های کوچک نه بگویید و این مهارت را تمرین کنید.یا میتوانید با صدای نسبتا بلند بگویید: نه،شاید این کار مسخره و ساده بنظر برسد اما تاثیر زیادی خواهد داشت.

 

۸-روی موضوع متمرکز شوید:

زمانی که به درخواست فردی نه میگویید به این فکر نکنید که او را رد میکنید بلکه شما فقط به درخواست خود فرد نه گفته اید.

 

۹-به لحن خود توجه کنید:

محکم،قاطع و با آرامش صحبت کنید،اگر در صدایتان تردید و ناراحتی نمایان باشد طرف مقابل سعی میکند تا نظر شما را عوض کند.

 

۱۰-زبان بدن را دست کم نگیرید:

صاف بنشینید یا بایستید و به چشمان طرف مقابل با قاطعیت نگاه کنید،در این هنگام از بازی کردن با چیزی در دستتان یا انگشت هایتان به شدت بپرهیزید زیرا ناراحتی و تردید شما را نشان میدهد.

 

پاسخ به درخواست دیگران

پاسخ اجتنابی:

در این شرایط فرد،مخالف پیشنهاد طرف مقابل است اما جرات نه گفتن را نیز ندارد،به همین دلیل کلا پاسخی نمیدهد.اما این کار بی احترامی به شخصیت و خود فرد است و او تصور میکند که شما نسبت به حرف ها و درخواستش بی اهمیت بوده اید و اصلا گوش ندادید.

پاسخ با خشونت:

در این حالت فرد احساس قدرت کرده و با حالتی عصبی و پرخاشگرانه نه میگوید،اما اغلب افراد این لحن را در مقابل کسی که دوستش دارند به کار میبرند زیرا نگران طرد شدن از سمت او نیستند.

پاسخ سازگارانه:

در این شرایط فرد اعتقاد دارد که باید نه بگوید اما پاسخ بله را میدهد و این بله گفتن ممکن است ما را دچار دردسر کند  و رابطه ما با فرد مقابل را به سردی میکشد.

 

هنگام نه گفتن امید بیهوده ندهید

این موضوع یکی از ویژگی های فرهنگی ما است که پس از پاسخ منفی دادن به فرد سعی میکنیم با امید دادن های واهی به او روحیه بدهیم.

برای مثال دوست شما گرفتار موضوعی شده و مقدار زیادی از شما پول درخواست میکند و شما آن مقدار را ندارید و به او نه میگویید،اما برای اینکه از تلخی ماجرا کم کنید به او میگویید:هفته دیگر دوباره بیا شاید پول دستم آمده باشد.خودتان هم میدانید که این موضوع نشدنی است ولی از این ترفند به اشتباه استفاده میکنید.

زیرا فرد امیدوار شده و دوباره پیگیری میکند اما نه شنیدن برای بار دوم تلخ تر خواهد بود.

 

سخن پایانی

نه گفتن از مهارت های بسیار مهم در زندگی است که بسیاری از افراد آن را دست کم میگیرند و این درحالی است که اگر خواسته های غلط را برای ناراحت نکردن دیگران بپذیرید ممکن است عواقب بدی را در پیش داشته باشد و شما را از برنامه های خودتان دور میکند.در این مقاله به فواید جرات نه گفتن و راهکارهایی برای نه گفتن صحبت کردیم.

امیدواریم مجموعه های لیدی باس در این زمینه کمک شایانی به شما کرده باشد.

لینک دانلود مقاله:

همه چیز درباره جرات نه گفتن

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *