همه چیز درباره ایده آل گرایی

ایده آل گرایی چیست؟

ایده آل گرایی یعنی برای کارها و اهدافمان معیار های بالا بی عیب و نقص تعییت کنیم و برای رسیدن به آنها تلاش کنیم.

ایده آل گرایی بد

برای همه ما انسان ها پیش آمده که در موقعیتی قرار گرفته ایم که از ترس عالی انجام ندادن کاری دست به انجام آن نزدیم.

اگر شما فردی هستید که قبل از انجام دادن کاری منتظر هستید تمام امکانات به بهترین حالت ممکن برایتان فراهم شود،مثلا اگر فکر میکنید برای نوشتن یک مطلب حتما باید نویسنده ای با تجربه باشید باید بگویم شما فردی ایده آل گرای نا بهنجار هستید.

دانشمندان علوم رفتاری متوجه شده اند که بعضی افراد طوری بزرگ شده اند که معیارهای موفقیت شان را دست بالا می گیرند. آنها این ویژگی شخصیتی را کمال گرایی یا Perfectionism می نامند.

و این ایده آل گرایی یا کمال گرایی شرایطی را مهیا میکند که استرس و اضطراب زیادی را تجربه میکنند.

ایده آل گرایان نا بهنجار چگونه هستند؟

افراد ایده آل گرا ابتدا دسته بزرگی از کارها و اهداف غیر قابل دسترس را ردیف میکنند و در گام بعدی شکست میخورند و زیرا دسترس به آنها بسیار سخت و گاهی ناممکن است. درقدم بعدی زیر فشار میل به کمال و ناکامی مزمن غیر قابل اجتناب ناشی از آن، خلاقیت و کارآمدی آنها کاهش پیدا میکند.و بالاخره این روند  افراد ایده آل گرا را به انتقاد کردن از خود و سرزنش خود هدایت می‌کند که نتیجه این روند نیز عزت نفس پایین می‌باشد. این مسائل ، احتمالا اضطراب و افسردگی نیز به همراه خواهد داشت.

کمال گرایی نیز طبق تعریف روان شناسان یک ویژگی شخصیتی است که احتمالا در کودکی یاد گرفته‌اند که دیگران با توجه به میزان کاریشان به آنها بها میدهند در نتیجه احتمالا آنها یاد گرفته اند در صورتی به خود بها دهند که مورد قبول دیگران واقع شوند .بنابراین عزت نفس آنها براساس معیارهای خارجی  پایه ریزی شده است. این موضوع می‌تواند آنها را نسبت به نظرات و انتقادات دیگران آسیب پذیر و به شدت حساس نماید.

ایده آل گرایی مثبت و سازگارانه

نوعی دیگری از ایده آل گرایی وجود دارد که اگر چه آنها نیز معیار های بالایی برای خودشان قرار داده اند اما ترس از شکست خوردن ندارند.

آنها از دستاورد هایشان احساس غرور میکنند و آنها از نواقص خودشان احساس شرم نمیکنند.

آنها میدانند که انسان بودن به معنای بی عیب و نقص بودن نیست و هر کسی امکان دارد که اشتباه کند.

خطرات ایده آل گرایی چیست؟

خشم:

اولین هسته ایده آل گرایی انتظارات غیر واقعی است و زمانی که انتظاراتان برآورده نشود خشمگین میشوید.

این موضوع برای انتظارات کوچک و بزرگ نیز صدق میکند،مثلا میخواهید به رستورانی بروید و با دوستتان وقت ناهار را بگذرانید،اما متوجه میشوید امکان رزرو کردن میز در آن رستوران موجود نیستو بسیار عصبانی میشوید.

ایده آل گرایان تصور می کنند باید عالی و بی نقص باشند و زمانی که این طور نیستند احساس خشم و افسردگی می کنند. آنها انتظار دارند دیگران نیز این طور باشند و در برابر اشتباهاتی که مرتکب میشوند آنان نیز دچار خشم و پریشانی می شوند.

تربیت فرزند:

خطرات ایده آل گرایی اغلب از والدین به فرزندان نیز به ارث می رسد. اگر از فرزند خود توقع عالی ترین نمرات دارید و او را بخاطر تلاش هایش تشویق نمیکنید آن فرزند یاد میگیرند که روند تلاش کردن اصلا اهمیتی ندارد و مهم ترین اصل رسیده به نمره عالی است.

نابودی روابط اجتماعی:

افراد ایده آل گرا اغلب با رفتارهایشان باعث ناراحتی اعضای خانواده و همکاران خود خواهند شد.انتظار دارید بدون آنکه چیزی بگویید همسرتان از نیازهای شماخبر داشته باشد. یا انتظار دارید فرزند نوجوانتان قول بدهد و به همه آنهاتعهداتش عمل کند. اما همه این طور نیستند. همسرتان نمی تواند ذهن شما را بخواند و نوجوانان به هزاران چیز فکر میکنند و کاملا طبیعی است که فراموش کنند.

مبتلا شدن به اختلالات:

این افراد اصلا توجهی به ویژگی های خوب،نقاط قوت خود و … ندارند و همواره به دنبال چیزی بهتر و بالاتر هستند.

زمانی که این افراد به خوبی ها توجهی ندارند و مدام به نواقص فکر میکنند درگیر افسردگی،اضطراب و استرس خواهند شد،و این موضوع تا جایی پیش خواهد رفت که فرد ایده آل گرا دچار وسواس میشود.

ناامیدی از اطرافیان:

فرد ایده آل گرا حساسیت زیادی در انجام دادن تکالیف و کارهایش دارد،در نتیجه زمان زیادی را برای انجام دادن آن صرف میکند و وقت میگذارد تا کارش ب عیب و نقص باشد اما پاسخ و تشویقی که دوست دارد از سمت دیگران داشته باشد را نمیگیرد و این موضوع باعث ناراحتی او میشود.

گاها پیش آمده بخاطر اینکه پروژه خود را به بهترین حالت ممکن تحویل بدهند از وقت مقرر گذشته است و بخاطر این تاخیر نکوهش شده اند.

درمان ایده آل گرایی

باید این واقعیت را قبول کنید که امکان اشتباه در هر انسانی با هر جایگاهی وجود دارد و هیچ انسان کاملی پیدا نخواهید کرد.

باید انتخاب های واق بینانه تر داشته باشید و دست به کارهایی بزنید که توان انجام دادن آنها را دارید.

از هر چیزی که کمال گرایی را در شما زیاد میکند دوری کنید.و مهم ترین راه برای کاهش این موضوع آن است که استاندارد هایستان را پایین بیاورید،فکر نکنید برای خوب بودن باید همه چیز عالی ترین حالت ممکن خود را داشته باشد.

 

سخن پایانی

در این مطلب به بیان ایده آل گرایی پرداختیم و گفتیم که ایده آل گرایی نا بهنجار است که باعث اذیت شدن خود فرد و اطرافیان او میشود.

و در آخر راه هایی را پیشنهاد دادیم برای مقابله کردن با این موضوع.

ممنونیم که مجموعه های لیدی باس را دنبال میکنید،امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

لینک دانلود مقاله:

همه چیز درباره ایده آل گرایی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *