چرا صداقت و راستگویی مهم است؟

تفاوت صداقت و راستگویی و تعریف هر کدام

راستگویی چیست؟

راستگویی از اعمال نیک انسان نزد خدا است و انسان سالم و متعادل دل و زبانش هماهنگ است . صداقت و راستگویی با هم متفاوت اند . در این مقاله هردوی انها توضیح داده میشود.با

در واقع راستگو به کسی گفته میشود که ظاهر و باطنش یکسان باشد و هر چه را که باور دارد بر زبان می آورد.راستگویی از ویژگی های انسان مومن است که در آیات و روایات بر آن تاکید فراوان شده است.

 

راستگویی از دیدگاه اسلام:

امیر مؤمنان (علیه‌السّلام): راست‌گویی را قوی‌ترین پایه ایمان، ملاک دین و الهام از سوی خدا دانسته، می‌فرماید: «اَلصدقُ اقوی دَعائِمِ الایمانِ؛

راستی قوی‌ترین رکن ایمان است.» «شَیْئانِ هُما مِلاکُ الدّین؛ الصِّدْقُ وَ الْیَقینُ؛

دو چیز ملاک دین است؛ راستی و یقین» «اِذا اَحَبَّ اللهُ عَبْداً الهَمَهُ الصِّدقَ؛

وقتی خداوند بنده‌ای را دوست بدارد، راستی را به او الهام می‌کند. «

 

اما صادق (علیه‌السّلام) در این باره میفرمایند: «اِنَّ اللهَ لَمْ یَبْعَثْ نبیًّا اِلّا بِصدقِ الْحَدیثِ وَ اداء الاَمانَهِ اِلَی البَرِّ وَ‌الفاجِرِ؛

خداوند هیچ پیامبری برنینگیخت جز با راستی و امانت‌داری نسبت به نیکوکار و بدکار. «
با این حال اگر بگوییم راستی و درستی شالوده دین و ایمان را تشکیل می‌دهد و کسی که از این خصلت زیبا و حیاتی برکنار باشد در واقع دین در او بی‌ریشه است، سخن بیهوده ای نگفتیم.

امام صادق (علیه‌السّلام) به این حقیقت تصریح کرده می‌فرماید: «لاتَنْظُروُا الی طُولِ رُکُوعِ الرَّجُلِ وَ سجودِهِ، فَاِنَّ ذلِکَ شَئءٌ قَدِ اعْتادَهُ وَ لَو تَرَکَهُ استَوحَشَ لِذلِکَ ولکِنَ انْظُرُوا الی صدقِ حدیثهِ وَ اَداءِ اَمانَتهِ؛

به طولانی شدن رکوع و سجده او نگاه نکنید چرا که به آن عادت کرده و اگر ترکش کند، وحشت‌زده می‌شود، لیکن به راست‌گویی و امانت داری او توجه کنید. «

 

 

آثار راستگویی:

۱-از امیر مؤمنان (علیه‌السّلام) روایت شده: «عَلیْکَ بِالْصِّدقِ، فَمَنْ صَدَقَ فی اَقوالِهِ جَلَّ قَدْرُهُ؛

بر تو باد به راست‌گویی، زیرا کسی که در گفتارش صادق باشد، مقام و منزلتش بزرگ می‌شود«

 

۲-پاکی کردار: امام کاظم  علیه السلام: »مَنْ صَدَقَ لِسانُهُ زَکی عَمَلُهُ،کسی که زبانش راست بگوید، کردارش پاک می شود«

 

۳-همراهی خدا: امام باقر  علیه السلام : »اَلا فَاصْدُقُوا فَاِنَّ اللهَ مَعَ الصِّدْقِ ،هان! راست بگویید که خدا با راستی است. «

 

راستی و درستی در گفتار و عمل انسان را محبوب و منبع اعتماد برای مردم میسازد،این در حالی است که دروغ و ریا فرد را پیش خدا و جامعه بی اعتبار میکند و باعث فروپاشی روابط اجتماعی میشود و افراد نسبت به هم بی اعتماد خواهند شد.

افراد دروغگو پس از فاش شدن دروغشان گرفتار رنج و عذاب وجدان میشوند،در حالی که افراد راستگو چون خودشان را همان گونه که هستند نشان میدهند وجدان آرامی دارند.

صداقت چیست؟

صداقت بالا ترین سطح کیفیت در شخصیت انسان است و برای داشتن یک زندگی سالم مهم بوده و زندگی فرد صادق دچار تنش نمیشود در نتیجه زمانی که دچار تنش نشوید بیشتر زندگی میکنید.

صداقت در جامعه:

در صورت وجود نداشتن صداقت در میان مردم جامعه،روابط دوستی محکم و پایدار وجود نخواهد داشت و زمانی که هیچ یک از افراد در انجام اعمال خود صداقت نداشته باشد فساد افزایش پیدا میکند و در نتیجه صادق نبودن افراد در انجام معامله ها و روابط باعث ایجاد استرس میشود.

اگر همه در اعمالشان صادق باشند به دلیل وجود آمدن احساس مسئولیت و وظیفه فساد از بین میرو و همچنین این افراد کمتر دچار استرس میشوند.

صداقت در انجام معامله های شخصی و تجاری و ایجاد روابط محکم کمک زیادی میکند.

 

 

چرا صداقت ملاک ایمان است؟

از نظر دین اسلام راستی و درستی شالودۀ دین و ایمان را تشکیل می‌دهد و کسی که از این خصلت زیبا و حیاتی بی‌نصیب باشد، در واقع دین او بی‌ریشه و بی‌اساس می‌باشد؛ درباره همین موضوع حدیثی از امام صادق “علیه السلام” بخوانیم: «لا تَغتَرُّوا بِصلاتِهِم و لا بِصِیامِهِم، فإنَّ الرجُلَ ربّما لَهِجَ بِالصلاهِ و الصومِ حتّى لَو تَرَکَهُ استَوحَشَ و لکنِ اختَبِرُوهُم عِند صِدقِ الحَدیثِ و أداءِ الأمانَهِ؛ فریب نماز و روزۀ مردم را نخورید؛ زیرا آدمى گاهی آنچنان به نماز و روزه عادت مى‌کند که اگر آنها را ترک کند، احساس دلتنگى مى‌کند، بلکه آنها را به راستگویى و امانتدارى بیازمایید». بدین معنا که در مقام عمل تکیه بر عبادات شخص به جهت تشخیص ایمان او، کاری بس نسنجیده و خطاست؛ بلکه عمل‌گرایی شخص أعم از صدق در گفتار و عمل ملاک در تشخیص ایمان او می‌باشد.

 

 

چرا صداقت و راستگویی مهم است؟

۱-وقتی که مردم از حقیقت و واقعیت یک موضوع بی اطلاع هستند،اگر صداقت و راستگویی نباشد به شایعه ها دامن زده میشود و دروغ برخی افراد سودجو باعث سوتفاهم و مشکلات بزرگ مشود.

در چنین شرایطی که افراد از حقیقت خبر ندارند،سخنان دروغ و شایعه را باور میکنند و پس از مطلع شدن احساس خیانت و آسیب میکنند.

 

۲-بدون صداقت روابط هیچ پایه محکمی نخواهد داشت،صداقت و راستگویی در روابط عاشقانه،دوستانه و یا خانوادگی باعث بوجود آمدن احساس امنیت در فرد مقابل میشود.

 

۳-صداقت و راستگویی باعث افزایش عزت نفس و اعتماد بین افراد میشود و در نتیجه عشق را عمیق تر و رابطه را واقعی تر میکند،شاید در ابتدا صادق بودن باعث دشوار شدن شرایط شود اما در نهایت باعث احساس امنیت شده و افراد به هم نزدیک میشوند.

 

۴-پنهان کردن واقعیت آسیب بیشتری را وارد میکند تا گفتن آن،بسیاری از افراد حقیقت را پنهان میکنند زیرا از عواقب گفتن واقعیت میترسند اما نگفتن حقیقت بی اعتمادی را گسترش میدهد و باعث بد بینی نسبت به طرف مقابل میشود.

 

 

راهکار های افزایش صداقت و راستگویی:

۱-در صورت درخواست کردن دیگران از شما برای دروغ گفتن به آنها بصورت قاطعانه جواب منفی بدهید.

 

۲-برای مثبت نشان دادن خودتان در نظر دیگران دروغ نگویید و خودتان را آنطور که هستید نشان دهید.در واقع از صداقت و راستگویی پیروی کنید.

 

۳-اشتباهات خود را قبول کنید و با عواقب آن رو به رو شوید،مطمئن باشید در دراز مدت پاداش صداقت خود را دریافت میکنید.

 

 

۴-خودتان را دوست داشته باشید.

افرادی که بیشتر احساس آرامش دارند و از خودشان راضی هستند صداقت و راستگویی را پیشه راه خود کرده اند.

 

۵-اگر شاغل هستید در انجام مسئولیت هایتان صادق باشید و به منافع شرکتی که در آن مشغول به کار هستید فکر کنید و فقط منافع خودتان را در نظر نگیرید.

 

 

 

سخن پایانی:

در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی درباره تعریف صداقت و راستگویی،آثار آنها،اهمیتشان و همچنین راه های افزایش صداقت و راستگویی را بیان کنیم.

امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

لینک دانلود مقاله:

چرا صداقت و راستگویی مهم است؟

سایت های لیدی باس

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *