نقش اعتماد بنفس در کودک
افزایش اعتماد به نفس در کودکان موضوعی بسیار مهم است زیرا کودکانی که اعتماد بنفس بیشتری دارند و نسبت به خودشان احساس رضایت میکنند راحت تر از کودکان دیگر میتوانند با مشکلات محیط اطراف خود مقابله کنند.
یک کودک با اعتماد بنفس احتیاج به درک مثبت و واقعی از دستاورد ها و مهارت هایش دارد.در ادامه راهکارهایی را ارائه میدهیم که باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان خواهد شد.
راه های افزایش اعتماد بنفس
فرزندتان را دوست داشته باشید:
کودک شما احتیاج به احساس پذیرش و دوست داشته شدن از سمت خانواده را دارد،به جای فریاد زدن و نادیده گرفتن کودکتان او را در آغوش بکشید و بگویید که چقدر دوستش دارید.
این کار باعث افزایش میزان اعتماد بنفس در کودکتان خواهد شد.
اشتباهش را تصحیح نکنید:
اگر کودکتان در حال حل کردن پازل یا معمایی است و میبینید که اشتباه عمل میکند نباید سریع وارد عمل شوید و راه حل درست را به او بگویید.
خطا کردن در فرایند یادگیری کودکان بسیار طبیعی است،زمانی که کودک خودش اشتباه میکند و سپس راه درست را میابد اعتماد بنفسش افزایش خواهد یافت.
توجه به نقاط قوت:
ممکن است که فرزندتان ناراحت باشد از اینکه دوستش نقاشی های خوبی میکشد و به شما بگوید:من نمیتونم مثل دوستم نقاشی بکشم.در این لحظه شما باید به نقاط قوت دیگر فرزندتان توجه کنید.
مثلا بگویید:آره راست میگی دوستت خیلی خوب نقاشی میکشه ولی توهم خیلی با قدرت فوتبال بازی میکنی.
این کار باعث میشود کودکتان متوجه شود هر کسی نقاط ضعف و قوت متفاوتی دارد و قرار نیست همه مثل هم باشیم.
اجازه بدهید خودش کارهایی را انجام دهد:
ممکن است بسیار ساده تر و سریع تر باشد که شما لباس فرزندتان را تنش کنید اما اجازه بدهید خودش امتحان کند.این کار باعث میشود اعتماد به نفس پیدا کند که میتواند خودش لباس هایش را تنش کند.
به او یادآوری کنید که قرار نیست بی عیب و نقص باشد و همه ما اشتباه میکنیم اما باید اشکالاتمون رو درست کنیم.
به او حق انتخاب بدهید:
زمانی که از کودک خود نظر خواهی میکنید احساس بزرگ و ارزشمند بودن میکند.در عین حال برای نظر خواهی گزینه هایی را پیش روی او قرار دهید تا قدرت تصمیم گیری را هم یاد بگیرد.
مثلا از او بپرسید برای صبحانه تخم مرغ دوست دارد یا شیر.این کارهای ساده باعث میشود او برای انتخاب های سخت تر در بزرگسالی آماده شود.افزایش اعتماد به نفس در کودکان
او را ستایش کنید:
موفقیت ها و تلاش های غیر واقعی را به هیچ عنوان تشویق نکنید زیرا تصور کودک از کار درست وموفقیت تغییر میکند.
اما اگر کودکتان در زمینه ای تلاش کرد و موفق نشد تلاش های او را تحسین کنید و به او انرژی مثبت بدهید تا انگیزه بگیرد.
به او آموزش دهید اشکالی ندارد که اگر نتواند همه کارها را به بهترین حالت ممکن انجام دهد و بگویید برای بهترین شدن در بعضی موضوعات باید تلاش و کوشش زیادی بکنند.
علاقه کودک را پرورش دهید:
به استعداد ها و علاقمندی های کودکتان توجه کنید و حداقل تلاش کنید تا در یکی از علاقمندی هایش پیشرفت کند.افزایش اعتماد به نفس در کودکان
مثلا اگر فرزندتان به فوتبال علاقه دارد اما درس خواندن را زیاد دوست ندارد برای پیشرفت در فوتبال به او کمک کنید اما در عین حال بگویید که باید درس خواندن را هم ادامه بدهد،سپس خواهید دید که در زمینه درس هم پیشرفت خواهد کرد.
در واقع زمانی که به یکی از استعدادهای کودکتان توجه میکنید و آن را تقویت میکنید استعداد های دیگر هم شکوفا میشود.
از ریسک کردن سالم استقبال کنید:
کودکتان را تشویق به انجام دادن کارهای جدید کنید.افزایش اعتماد به نفس در کودکان
مثلا از او بخواهید که غذاهای جدید را امتحان کند و یا دوستان جدید پیدا کند،حتی میتواند به کلاس ورزش جدید برود.
همیشه در هر کاری احتمال شکست خوردن وجود دارد اما در عین حال هیچ موفقیتی بدون ریسک کردن و یک جا نشستن بدست نمی آید.
به او اجازه تجربه های کم خطر را بدهید و در این مسیر از دخالت های زیاد پرهیز کنید.
مثلا اگر او را تشویق میکنید که برایتان کتاب داستان بخواند و او کلمات را اشتباه میخواند سریع شروع به اصلاح کردن آن نکنید این کار هم او را کلافه میکند و هم اعتماد بنفسش پایین می آید،پس اجازه بدهید خودش کشف کند و لذت ببرد.افزایش اعتماد به نفس در کودکان
به کودکتان بگویید نباید با هر کسی دوست شد:
به کودکتان آموزش دهید که اگر یک رابطه دوستی خوب از آب در نیامد قرار نیست بقیه روابط هم اینگونه باشد،او میتواند دوست های خو و جدیدی پیدا کند و از بودن در کنارشان لذت ببرد.در عین حال دلیل نمیشود بخاطر تجربه داشتن یک دوست خوب از بقیه هم همین توقع را داشته باشد که برایش دوستی مناسب و خوب باشند.
کارهای خانوادگی انجام دهید:
میتوانید مسئولیت هایی را به فرزندانتان بسپارید تا انجام بدهند.مثل آب دادن به گل ها،جمع کردن وسایل اتاق خودشان و … این کار باعث میشود کودک احساس بزرگ بودن و شایستگی کند و در عین حال مهارت حل مسئله و مسئولیت پذیری را یاد میگیرد.افزایش اعتماد به نفس در کودکان
از مقایسه کردن دست بکشید:
هرگز کودکتان را با دوستان و خواهر برادر هایش مقایسه نکنید.مثلا نگویید:از دوستت یادبگیر چقدر با ادب است.این کارها فقط اعتماد بنفس را در کودکتان از بین میبرد و احساس حسادت و رقابت را در وجودش ایجاد میکند.
اتفاقات مثبت را بازگو کنید:
همه آدم ها از کوچک تا بزرگ عاشق این هستند که مورد تشویق و تعریف و تمجید قرار بگیرند.
پس زمانی که کودکتان در طول روز کارهای خوبی انجام میدهد از او در مقابل پدرش تعریف کنید و بگویید:پیتر امروز تمام تکالیفش را انجام داده یا پیتر امروز به گل ها آب داده.
این کار باعث میشود او دلگرم شود و تشویق میشود که روز به روز برای بهتر شدن خود تلاش کند.
سخن پایانی
به خاطر داشته باشید که اعتماد بنفس بالا یا پایین ریشه در دوران کودکی فرد دارد،پس شما به عنوان والدین یک کودک راه هایی را که باعث سرخوردگی و کمبود اعتماد بنفس در کودکتان میشود را انجام ندهید و به جای آن به تشویق کردن او بپردازید،با حوصله باشید و برای مهارت های فرزندتان وقت بگذارید.
در این مقاله به راه هایی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان اشاره کردیم.
ممنونیم که مجموعه های لیدی باس را دنبال میکنید،امیدوارم این مقاله برایتان مفید بوده باشد.
دانلود مقاله: