همه چیز درباره فرد پرخاشگر

همه چیز درباره پرخاشگری

درباره پرخاشگری باید بگویم زمانی که از موضوعی ناراحت یا خشمگین هستید،بی قرار و آزرده میشوید و در عین حال فشار زیادی را متحمل میشوید.

کنترل کردن رفتار در این موقعیت ها بسیار سخت است و فرد پرخاشگر میتواند به دیگران آسیب های روحی و جسمی برساند.اینکه انسان ها به دلیل فشارهایی که در زندگی متحمل میشوند بعضی اوقات پرخاشگر بشوند کاملا طبیعی است،اما اگر این موضوع به طور مداوم تکرار شود احتیاج به درمان دارد.

در این بخش به عنوان خشم ها میپردازیم:

 

خشم سالم:خشمگین شدن در موقعیت مناسب و نشان دادن واکنش طبیعی و منطقی و سازنده بسیار هم مفید خواهد بود.مثلا برای زمانی که میخواهید ار دیگران و یا از حقوق خودتان دفاع کنید باید مقداری پرخاشگر باشید.

خشم ناسالم:به همان میزان که خشم سالم میتواند مفید  سازنده باشد خشم ناسالم آسیب زا و خطرناک است.نشانه هایی از خشم ناسالم شامل تهدید،آزار و اذیت،آزار کلامی و زورگویی است.

 

انواع پرخاشگری؟

۱-پرخاشگری تصادفی:این نوع پرخاشگری همان طور که از نامش پیداست کاملا تصادفی بوده و نتیجه بی دقتی فرد است که هیچ قصد و نیتی در آن نبوده است.مثل زمانی که فرد در حال دویدن برای رسیدن به اتوبوس است و به شخصی برخورد میکند.

 

۲-پرخاشگری ابزاری:این پرخاشگری ناشی از درگیری بر سر ابزار یا موضوعاتی است که فرد فکر میکنند حقوق وی است.مثلا دانش آموزی دوست دارد بر روی میز بغلی که توسط دیگری اشغال شده است بنشنید،پس ممکناست با پرتاب وسیله هایش به روز آن میز خشم خود را خالی کرده و تلافی کند.

 

۳-پرخاشگری خصمانه:این نوع پرخاشگری به معنای ایجاد آسیب های روحی و روان شناختی در فرد مقابل است مثل زورگویی،تهمت و شایعه پراکنی که از این دسته است.

 

۴-پرخاشگری بیانی:این پرخاشگری بصورت تهاجمی است اما فرد آن کار را از عمد انجام نمیدهد.مثل زمانی که کودک چیزی را پرتاب میکند اما فکر نمیکند که باعث ناراحتی و دیگران خواهد شد.

 

 

علائم فرد پرخاشگر چیست؟

 

۱-او دارای خشم پنهان است:خشم پنهان مسئله ای است که اغلب خود افراد نیزنسبت به آن آگاهی ندارند.مثل ناسازگاری،کنایه زدن،تحمل نکردن شرایط سخت از این دسته میباشند.

۲-خودتان نسبت به رفتارهایتان نگران هستید:نکته مثبت این موضوع این است که شما نسبت به خشم خود نگران هستید و نسبت به آن آگاهی دارید،پس با مراجعه کردن نزد پزشک میتوانید این مشکل را به حداقل برسانید.

۳-مدام در حال دعوا هستید:برای همه افراد شرایطی پیش می آید که به دلیل فشار های زندگی و مشکلات ناراحت و عصبی بوده و کمی پرخاشگر میشوند اما اگر این موضوع برای شما بصورت مداوم در حال تکرار شدن است و مثل یک آهنربا بحث و دعوا را جذب میکنید احتمالا پرخاشگر هستید.این افراد حتی در گفتگوهای معمولی به دنبال جر و بحث هستند.

۴-اطرافیان از شما فرار میکنند:اگر فردی عصبی و پرخاشگر باشید اطرافیانتان به دلیل ترس از حرکات غیر قابل پیش بینی از شما و دوری از بحث و دعوا تا حد ممکن از شما دوری میکنند.

۵-سرزنش و کینه:این گونه افراد به دیگران کنایه میزنند و به سرزنش آنها میپردازند،علاوه بر آن کینه ای هستند و دیگران را نمیبخشند.این رفتار ها نشانه این است که آنها با محیط و انسانها سازگاری ندارند.

 

تاثیر پرخاشگری بر سلامت روان

خشونت در زمینه های مختلف زندگی تاثیر گذار است مثل هانه،مدرسه و محل کار و این موضوع معمولا توسط کسانی که تحت تاثیر آن قرار میگیرند پیش بینی نمیشود و فرد انتظارش را ندارد اما قربانیان خشونت دیگران دچار آسیب های روانی مثل استرس و اضطراب و افسردگی میشوند.

 

آیا مشکلات جسمانی بر روی پرخاشگری اثر میگذارد؟

برخی مشکلات جسمانی باعث پرخاشگر شدن فرد میشود مثل:

  • اختلالاتی که در طیف اوتیسم هستند.
  • اختلال پیش فعالی
  •  اختلال دوقطبی
  • اسکیزوفرنی
  • اختلال رفتاری
  • اختلال انفجاری متناوب

آسیب هایی که به مغز فرد وارد میشود میتواند منجر به پرخاشگری در فرد بشود مثل:

  • سکته مغزی
  • صدمه دیدن سر
  • برخی ازعفونت ها
  • برخی از انواع خاص بیماری‌ها

 

پرخاشگری در کودکان

 

کودک پرخاشگر احتمال دارد شیوه رفتارهای پرخاشگرانه و عصبی را در اطراف خودش دیده باشد آنها را در ذهنش ضبط کرده و تکرار کند.

دلیل دیگر این رفتار در کودک برای این است که او میخواهد جلوی مهمان و پدر و مادرش جلب توجه کند.اگر شما نسبت به این رفتار های کودکتان حرکت درست را انجام ندهید ممکن است او را ناخواسته تشویق به انجام دوباره این رفتار ها کنید.

اگر کودک دچار اختلال دو قطبی باشد ممکن است در مرحله جنون رفتار های پرخاشگرانه از خودش نشان دهد یا کودکانی که اختلالات رفتاری دارند مثل اوتیسم گاهی پرخاشگر میشوند.به این دلیل که وقتی ناامید میشوند یا از موضوعی میترسند قادر به کشف علت آن موضوع نیستند و در نتیجه پرخاشگر میشوند.

 

 

 

پرخاشگری در نوجوانان

پرخاشگری در نوجوانان موضوعی بسیار رایج است و به دلیل تغییرات هورمون در این سنین این نوع رفتار ها از آنها سر میزند . اغلب بصورت گستاخانه با دیگران رفتار میکنند. برای مثال آنها:

 

_هنگام بحث کردن فریاد میکشند.

_دعوا و جنجال به راه می اندازند.

_قلدری میکنند.

 

 

گاها رفتارهای پرخاشگرانه ای که نوجوانان از خودشان نشان میدهند میتواند ناشی از موارد زیر باشد.

_استرس

_مصرف مواد مخدر

_فشار همسالان

_رابطه های ناسالم با دیگران یا اعضای خانواده

دوران بلوغ استرس ها و پرخاشگری های خاص خود را دارد که طبیعی است ،اما اگر شیوه برخورد صحیح با یک نوجوان را بلد نباشید میتوانید در تشدید کردن پرخاشگری در او موثر باشید.و اگر کودکی دچار مشکلات روانی یا جسمانی که در بالا نام بردیم باشد در دوران بلوغ پرخاشگر میشود.

 

درمان خشم و پرخاشگری

برای درمان این موضوع ابتدا باید ریشه اصلی و دلیل این موضوع را بیابید،سپس میتوانید درباره احساساتی که باعث پرخاشگری در شما میشود با مشاور و یا یک انسان بالغ و عاقل صحبت کنید.

گاهی اوقات هم با تغییر دادن سبک زندگی و محیط اطرافتان میتوانید این مشکل را حل کنید.بطور مثال افرادی که انرژی منفی دارند و یا باعث بروز این رفتار در شما میشوند را از خودتان دور کنید یا اگر شغلی پر تنش و استرس دارید آن را عوض کنید تا نه باعث آزار خودتان شوید نه دیگران.

برخی از پزشکان از شیوه روان درمانی شناختی استفاده میکنند،در این روش به شما شیوه کنار آمدن با شرایط مختلف آموزش داده میشود و عواقب رفتارهای فرد را به او گوشزد میکنند.

برخی دیگر از پزشکان به تجویز دارو میپردازند مثل فنی‌توئین  وکاربامازپین.

اگر مراجع دچار اختلالات دو قطبی و اسکیزوفرنی و … باید از داروهای تثبیت کننده اخلاق برایشان استفاده میکنند.بنا بر این با توجه به دلیل و ریشه پرخاشگری راه حل های متفاوتی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد.

 

سخن پایانی

اگر فردی پرخاشگر هستید حتما به پزشک مراجعه کنید و خجالت نکشید.درمان نکردن این موضوع باعث افزایش میزان خشونت در افراد میشود و در نتیجه ممکن است خسارت های جبران ناپذیری به خودتان و یا دیگران وارد کنید.

اگر با مطالعه این مقاله ویژگی های پرخاشگری را در خودتان یافتید حتما به درمان آن بپردازید.

امیدواریم مجموعه های لیدی باس در این زمینه برای شما مفید بوده باشد.

لینک دانلود مقاله:

همه چیز درباره فرد پرخاشگر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *