خجالت و دلایل آن چیست؟

خجالت چیست؟

خجالت یا کم رویی دقیقا همان احساسی است که باعث میشود هنگام ارتباط برقرار کردن با دیگران راحت نباشید،در واقع فرد هنگام دیدار کردن با شخصی احساس دلهره و اضطراب وجودش را فرا میگیرد.

 

دلایل خجالت چیست؟

عدم اعتماد به نفس:

کسانی که اعتماد به نفس کافی ندارند وقتی در میان اجتماع هستند احساس میکنند دیگران از آنها خوششان نمی آید و سعی میکنند کمتر در بحث ها شرکت کنند زیرا اعتماد به نفس کافی برای صحبت کردن را ندارند.

اعتماد به نفس از ارکان اصلی شخصیت انسان است و نبود آن آسیب های زیادی را به فرد میزند.

 

احساس ناتوانی:

برخی افراد مدام در حال مقایسه کردن خودشان با دیگران هستند و برایشان سخت است که تفاوت های خودشان با دیگران را قبول کنند و فکر میکنند برای کامل بودن باید شبیه به آنها باشند و نسبت به خودشان احساس بی ارزش بودن و کافی نبودن را دارند.

 

 

حضور افراد غریبه:

از رایج ترین دلایل خجالت کشیدن،قرار گرفتن در جمع غریبه است و فرد احساس خجالت میکند.در این مواقع دیگران از آن شخص خجالتی و ضعیف بودن در روابط اجتماعی را برداشت میکنند.

 

 

مراقبت زیاد والدین:

برخی از خانواده ها به دلیل مراقبت کردن از فرزندشان اجازه قرار گرفتن آنها در جامعه را نمیدهند،درست است که هدف آنها مراقبت کردن است اما افراط کردن در این موضوع باعث خجالتی و کم رو شدن کودک میشود و اعتماد به نفسش سرکوب میشود در نتیجه نمیتواند احساسات و مشکلاتش را به سادگی بیان کند و در آینده بسیار آسیب میبیند.

روابط خانوادگی:

افرادی که دوران کودکی خود را در خانواده های کم جمعیت گذرانده اند و رفت و آمد های فامیلی کافی را نداشته اند از قرار گرفتن در جمع های شلوغ خجالت میکشند و احساس راحتی نمیکنند.

در مقابل این افراد اگر دقت کنید،کسانی که کودکی خود را در خانواده های شلوغ گذرانده اند دارای اعتماد به نفس بالا هستند و خبری از خجالت نیست.

 

ترس از مردم و جامعه:

نوع رفتار پدر و مادر،رفتار هایشان و محدودیت هایی که برای فرزند خود قائل میشوند گاهی عواقب بدی خواهد داشت که تا سن بزرگسالی آنها را درگیر میکند و باعث فاصله گرفتن فرد از جامعه میشود.

 

 

وراثت:

خجالت کشیدن و خجالتی بودن در بعضی از افراد میتواند وراثتی باشد و این ویژگی از پدر و مادر منتقل شده باشد اما این موضوع قابل تغییر است و با تکرار و تمیرین میتوان از شدت این موضوع کم کرد.

 

 

کمبود مهارت اجتماعی:

زمانی که فرد توانایی و مهارت های اجتماعی را نداشته باشد در اجتماع حرفی برای صحبت کردن ندارد در نتیجه خجالت میکشد و کناره گیری میکند.

 

تفاوت خجالتی بودن و درونگرایی چیست؟

خجالت کشیدن با ویژگی درونگرایی فرق میکند.

افراد درونگرا اغلب دوست دارند تنها باشند و از تنهایی خود لذت میبرند،ولی افراد خجالتی دوست دارند در با دیگران ارتباط برقرار کنند اما اضطراب و دلهره ناشی از آن باعث میشود در یک جمع سکوت کنند و گوشه ای بنشینند.

 

 

تفاوت خجالت با شرم و حیا چیست؟

حیا به این معنی است که فرد در موقعیتی خاص قرار میگیرد که از انجام دادن کاری دوری میکند زیرا در چهارچوب عقاید او نیست،اما خجالت زمانی است که آن کار در چهارچوب فرد باشد اما فرد احساس دلهره و خجالت کشیدن داشته باشد.

در واقع شرم و حیا یعنی فرد مرتکب اشتباهی شده و حال به اشتباهش پی برده و دچار احساس شرمساری است،اما خجالت باعث میشود که فرد نتواند حرفش را بزند و وظیفه اش را انجام دهد.

 

 

راه های مقابله کردن با خجالت چیست؟

 

_معاشرت خودتان را با دیگران بیشتر کنید و از گروه های دوستانه کوچک شروع کنید،به سوالاتشان پاسخ بدهید و در مقابل شما هم از آنها سوالهایی کنید.

 

_از منزوی و گوشه گیر بودن دوری کنید و سعی کنید با دیگران به نحوی سر صحبت را باز کنید.

 

_نباید همه چیز را به خودتان بگیرید و فکر کنید هر فردی از شوخی یا رفتاری که میکند منظورو هدف خاصی دارد،قوی باشید و از خودتان دفاع کنید.

 

_اگر بخاطر لهجه،نوع دندان و … از جمع گریزان هستید در مرحله اول باید به فکر اصلاح کردن آنها باشید.

 

_به توانایی ها،علم و مهارت هایی که دارید ایمان داشته باشید و به خودتان ارزش بدهید.

برخی افراد خجالتی انقدر کم رو هستند که حتی مهارت ها و هنرهای خودشان را نمیبینند و اعتماد به نفس پایینی دارند.

 

 

 

مزیت های خجالتی بودن:

_این افراد شنونده های بهتری هستند به همین دلیل قابل اعتماد تر هستند.

_قبل از انجام هرکاری خوب به آن کار و عواقبش فکر میکنند،به همین دلیل احتمال خطا در آنها کمتر است.

_افراد خجالتی اغلب مستقل و متکی به خود هستند.

 

 

سخن پایانی

خجالت کشیدن و خجالتی بودن ممکن از بی اهمیت جلوه کند اما موضوع بسیار مهمی است و فرد را در موقعیت های مختلف بسیار اذیت میکند.

برای کم کردن خجالت در خودتان و افزایش اعتماد به نفس بر روی صحبت کردن خود کار کنید و بر روی نقاط قوت خود تمرکز بیشتری بگذارید،در این راه میتوانید از یک مشاور خوب کمک بگیرید.

لینک دانلود مقاله:

خجالت و دلایل آن چیست؟

سایت های لیدی باس

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *