همه چیز درباره تاب آوری

همه چیز درباره تاب آوری همه چیز درباره تاب آوری

تاب آوری چیست؟

تاب آوری به معنای ظرفیت مقابله کردن با دشواری ها استرس ها و گذشتن از آنها است. تاب آوری نوعی رفتار دفاعی برای تحمل دشواری هاست.

این ویژگی به انسان کمک میکند که در مقابل اتفاقات سخت زندگی پایدار باشد. آنها را پشت سر بگذارد و به موفقیت ها و شایستگی هایی در زندگی اجتماعی تحصیلی و شغلی خود برسد. در زمان ناراحتی هایمان معمولا با دردها و رنج هایمان رو به رو می شویم اما بعد از گذشت از احساساتمان که برگرفته از فشارها و شکست هایمان است باید بلند شویم زانوی غم را رها کنیم و واقع بینانه عمل کنیم . در طی این مدت ما از خودمان رفتاری نشان دادیم که آن را تاب آوری میگوییم. این موضوع در روند آزمون و خطا در زندگی ایجاد میشود که در افراد مختلف متفاوت است. این ویژگی میتواند رشد و ارتقا یا کاهش یابد. تاب آوری محصول ویژگی‌های شخصیتی فرد و محیط است که از طریق آموزش  یادگیری  تکرار و تمرین یا تجربه بدست می آید.برای تعریفی دیگر می توانیم بگوییم زمانی که فرد سعی میکند راه های جدید را برای مقابله پیدا کند زمانی که زندگی پیشین او با موانعی رو به رو شده است.

تاب آوری مرز باریکی دارد میان قوی تر شدن پس از بروز یک حادثه و با ناامیدی و شکست.

از نظر روانشناسی تاب آور بودن یعنی منعطف بودن یا داشتن انعطاف لازم برای رفتن به عالت عادی قبلی. اگر کسی تاب آوری یا به عبارتی تحمل کردن را در خودش تقویت کند کند میتواند کنترل حوادث گوناگون را در خودش تقویت کند.  در ادامه تفاوت هایی را میان تاب آوری با سرسختی را متوجه خواهید شد.

تاب آوری در افراد چگونه است؟

۱-این افراد نسبت به خودشان احساس ارزشمند بودن دارند. به توانایی هایشان افتخار میکنند. آنها نقاط مثبت خود را میدانند. سعی در پرورش دادن آنها دارند همچنین با شناسایی کردن نقاط منفی از آنها دوری میکنند. کتمان نکردن نقاط منفی ازدیگر ویژگی های آنها است.

۲-افرادی که به آینده امیدوار بوده و اعتقاد دارند که میتوانند خودشان زندگی آینده را آن گونه که میخواهند بسازند.

احساس امیدواری و هدفمندی در این افراد بسیار مشهود است.

۳- افرادی که مهارت های اجتماعی را به خوبی آموخته اند. آنها ضمن اینکه می توانند سنگ صبور دیگران باشند در موقعیت های بحرانی انرژی خود را حفظ میکنند.

۴-گروه دیگر افرادی که همدلی و برقراری رابطه توام با آرامش با دیگران دارند.

۵-گروه دیگر اعتماد بنفس بالایی دارند. نسبت به خودشان و توانایی هایشان ایمان دارند. میدانند که میتوانند از پس مشکلات پیش رو برآیند.

۶-افرادی که ویژگی تاب آوری دارند در موقعیت هایی که لازم باشد از منابع مورد نظر مثل مشاور یا روانشناس کتاب و یا خانواده در برطرف کردن مشکلات خود کمک میگیرند.

۷-اینگونه افراد خودشان را ناتوان و قربانی تصور نمی کنند. بلکه خودشان را فردی نجات دهنده تصور میکنند و باور دارند که میتوانند از پس مشکلات برآیند.

۸-افراد تاب آور مهارت حل مسئله را آموخته اند. با استفاده از آن به راه حل های امن و مطمئن میرسند.این در حالی است که دیگران در این موقعیت نمیتوانند به راه حل مفیدی برسند.

۹-آنها با این موضوع کنار آمده اند که زندگی پر از مشکلات است و آگاه هستند که این مشکلات در زندگی همه افراد وجود دارد پس به جای ناامید شدن برای برطرف کردن آنها تلاش میکنند.

تاب آوری آموختنی است یا ارثی؟

شاید در ابتدا این تصور را داشته باشید که افراد تاب آور از ابتدا اینگونه زاده شده اند،اما این فکر غلط است همانطور که هیچ قهرمانی قهرمان به دنیا نیامده است.

ویژگی تاب آوری مهارتی است که میتوان آن را آموخت تاب آوری ذاتی نبوده و از طریق آموزش تمرین تجربه میتوان آن را کسب کرد.

پس اگر این ویژگی را ندارید به راحتی میتوانید آن را در خودتان تقویت کنید.

 

چگونه تاب آور باشیم؟

سوال: افراد در تاب آوری چه کاری را انجام میدهد؟

این گونه افراد از موقعیت های دشوار برای خودشان فرصت میسازند. نگرش آنها متفاوت است و به جای بزرگ کردن مشکل یا تبدیل کردن آن به فاجعه و گیر کردن در تبعات آن به ویژگی ها و توانی هایشان توجه میکنند در نهابت از پس آن مشکل برمی آیند. تاب آوری این افراد اینگونه است که هنگام گرفتاری در سختی ها روحیه خود را از دست نمیدهند و دچار آسیب های روانی نمیشوند بلکه از این سختی های برای خودشان فرصت میسازند.

۱-هدف داشته باشید:

برای زندگی خود اهداف مشخص داشته باشید. کسانی که در زندگی هدف ندارند و برای موضوعی تلاش نمیکنند با یک شوک کوچک از هم می پاشند. انگیزه و امید خود را از دست میدهند.

 

۲-افزایش عزت نفس و اعتماد بنفس:

اعتماد بنفس و عزت نفس نقش بسیار مهمی در کنار آمدن با مشکلات زندگی دارد.

زمانی که به ویژگی ها و توانایی های خود ایمان داشته باشید بسیار موثر تر عمل میکنید.

۳-منعطف باشید:

زندگی همواره در حال تغییر است اگر نتوانید در برابر این تغییرات منعطف باشید در نتیجه در مقابل مشکلات هم تاب آوری پایینی خواهید داشت و شکست میخورید.

۴-ارتباطات خود را حفظ کنید:

ارتباطات خود را گسترش دهید و روابط عاطفی اجتماعی مستحکمی را بسازید زیرا این موضوع عامل بسیار مهمی در سلامت روان شما به حساب می آید.هنگام بروز مشکلات به عنوان یک پشتوانه محسوب میشود.

۵-ایمانتان را افزایش دهید:

معنویت را در خودتان افزایش دهید کسانی که ایمان قوی دارند ضمن تلاش کردن برای حل مشکل به خداوند توکل میکنند و باور دارند که همه چیز را درست میکند.

۶-خوش بین باشید:

نگاه واقع بینانه همراه با مثبت اندیشی باعث میشود از موضوع درک درستی داشته باشید و مناسب عمل کنید.

۷-سبک زندگی سالم داشته باشید:

اگر متناسب با سبک زندگی سالم خود حرکت کنید در مقابله با مشکلات راه چاره را میابید. سعی کنید تغذیه سالم و سالم خوری را در خودتان پرورش دهید یعنی بیشتر مراقب سلامتی جسمیتان باشید. ورزش و فعالیت بدنی را سرلوحه روزمرگی هایتان قرار دهید.

۸-ندیدن بحران ها:

هرچند که نمیتواینم حقیقت موضوع را درک کنیم اما میتوانیم تفسیر خودمان را نسبت به موضوع پیش امده تغییر دهیم.

دلبستگی های مناسب و مثبت ایجاد کنید. در یک یا چند فعالیت به صورت فردی یا گروهی مشارکت کنید. این کار باعث سرگرم شدنتان میشود و باعث میشود کمتر فکر کنید.

 

سخن پایانی

در این مقاله گفتیم تاب آوری به معنای مقابله کردن و ایستادن در برابر شرایط سخت و دشواری ها است.

این مهارت وراثتی نیست و میتوانید آن را یاد بگیرید.

افرادی که این مهارت را دارند دارای اعتماد بنفس بوده و در مقابل مشکلات می ایستند.

ممنونیم که مجموعه های لیدی باس را دنبال میکنید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

شما نیز تجربیات و راهکار های خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

لینک دانلود مقاله:

همه چیز درباره تاب آوری

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *