درباره مهارت تاب آوری چیزی شنیده اید؟

درباره مهارت تاب آوری چیزی شنیده اید؟

شما هم قطعا در پیرامون خود افرادی را دیده اید که با وجود شرایط نامناسب به موفقیت های زیادی رسیده اند و یا برعکس،کسانی که دارای شرایط ایده آل بودند اما موفقیتی را کسب نکرده اند.

تفاوت این دو دسته به خودشان بستگی دارد که بخواهند اتفاقات پیرامون را چگونه رقم بزنند.

این ویژگی از درون انسان سرچشمه میگیرد که به آن تاب آوری میگوییم.

در ادامه به بررسی مهارت تاب آوری بیشتر میپردازیم.

 

مهارت تاب آوری چیست؟

در کل معنا و مفهوم تاب آوری یعنی مقاومت کردن در برابر شرایط سخت و دشوار است.

مهارت تاب آوری باعث میشود که شما از موقعیت های سخت و خطرناک عبور کنید و در همین زمان رشد کنید.

 

آیا مهارت تاب آوری ارثی است؟

مهارت تاب آوری آموختنی است و وراثت نقشی در آن ندارد،افرادی که این ویژگی را دارند با تلاش و پشتکار به این مهارت دست یافته اند.

استفاده کردن از این مهارت مثل همه مهارت های دیگر احتیاج به آموزش،تکرار و تلاش دارد.میزان موفقیت و استفاده کردن از این مهارت بستگی به اراده و تلاش افراد دارد،برخی از این مهارت بهترین استفاده را میکنند و در نتیجه رشد خواهند داشت و برخی دیگر ضعیف عمل میکنند.

 

افراد تاب آور چگونه هستند؟

این افراد در برابر مشکلات منعطف هستند و هنگام بروز دشواری ها خود را نمیبازند و برای پیدا کردن راه حل تلاش میکنند.

در ادامه به ویژگی افرادی که مهارت تاب آوری دارند اشاره میکنیم:

مهارت حل مسئله:از مهم ترین ویژگی های این افراد حل مسئله است.آنها مهارت زیادی در پیدا کردن راه حل های مناسب براش مشکلات دارند،این افراد توانایی تجزیه و تحلیل کردن مسائلی که به سادگی حل نمیشود را نیز دارند و بهترین راه ها را پیدا میکنند.

 

منعطف بودن:

یکی دیگر از ویژگی های افرادی که به مهارت تاب آوری تسلط دارند متغیر بودن است،آن ها میدانند زندگی پر از چالش های بزرگ و کوچک است و زمانی که اتفاقی رخ میدهد به سرعت خود را با شرایط موجود وقف میدهند و به دنبال راه حل میگردند.

اما کسی که در برابر شرایط مختلف منعطف نیست زود خود را میبازد و راه حلی هم پیدا نخواهد کرد.

 

اعتماد بنفس:

این افراد دارای اعتماد بنفس بالا هستند و به توانایی هایشان ایمان دارند.

اگر شما فردی باشید که اعتماد بنفس پایین دارید،در موقعیت های مشکل ساز سریع دست و پای خود را گم میکنید و از پس مشکلات بر نمی آیید.اما این افراد از مشکلات برای خودشان فرصت میسازند و آنها را به نفع خودشان تمام میکنند.

درس گرفتن از شکست:افرادی که مهارت تاب آوری دارند،شکست ها را نوعی چالش محسوب میکنند،از آنها درس میگیرند و به اطلاعات خود اضافه میکنند.

در واقع شکست ها را پله ای برای موفقیت قرار میدهند.

 

مهارت ارتباطی:

افراد تاب آور مهارت های ارتباطی را به خوبی آموخته اند و میتوانند در شرایط سخت لبخند بزنن و امیدواری خود را نشان دهند که شرایط بهتر میشود.

افرادی که مهارت تاب آوری خوبی دارند میتوانند با دیگران صمیمی شوند و در موقعیت های بحرانی از کمک و حمایت های آنها استفاده کنند.همچنین سنگ صبوری خوبی برای دیگران هستند و میتوانند دیگران را حمایت کنند.

همینطور به مهارت های فن بیان،خوب گوش دادن و…تسلط دارند.

مثبت اندیشی:

مهارت تاب آوری این افراد باعث شده است که نسبت به زندگی و مشکلات آن نگاه مثبت و امیدوارانه داشته باشند،که همین موضوع باعث میشود سریع تر و راحت تر از پس سختی ها برآیند.

 

نگاه مسئولانه:

این افراد مشکلاتی که بدست خودشان ایجاد شده را گردن دیگران،جامعه و… نمی اندازند،بلکه مسئولیت آن را قبول میکنند و به دنبال بهترین راه حل برای درست کردن شرایط موجود میگردند.

البته این نکته را در نظر بگیرید که رخ دادن برخی اتفاقات از دست ما خارج است.

 

هشیاری نسبت به پیرامون:

یکی دیگر از ویژگی های بسیار خوب کسانی که به مهارت تاب آوری تسلط دارند این است که با فکر قبلی و کاملا هشیارانه عمل میکنند،آنها سبت به احساسات دیگران و خودشان آگاه هستند و این موضوع باعث میشود که تاثیر مثبتی روی دیگران داشته باشند.

 

چگونه مهارت تاب آوری را در خود افزایش دهیم؟

 

معنا و هدف

در این مرحله لازم است که شما برای خودتان معنا و هدف داشته باشید.

مثلا هدفتان از درس خواندن چیست؟چه معنایی برای شما دارد؟در آینده چه میکنید؟

وقتی این موضوعات را برای خودتان مشخص کنید و بدانید برای چه موضوعی وقت میگذارید و تلاش میکنید،در برابر مشکلات ایستادگی میکنید و خسته نمیشوید.

همچنین اگر در این حین ناامیدی کوچکی شکل بگیرید اهدافتان باعث میشود سریع از ناامیدی خارج شوید و دوباره تلاش کنید.

 

اعتماد بنفس

به توانایی ها و مهارت هایتان ایمان داشته باشید،این کار باعث میشود در برابر چالش های مختلف منعطف باشید.

عزت نفس نقش مهمی را در مقابله با دشواری ها و رویداد های ناگوار ایفا میکند،پس نقاط قوت خود را هر چند کوچک یادداشت کنید و سعی کنید آنها را تقویت کنید.

تفسیر متفاوت

یکی از روش هایی که باعث بالا رفتن سطح مهارت تاب آوری در شما میشود این است که تفسیر خود را نسبت به مشکلات تغییر دهید،شاید نتوانیم اصل و حقیقت مشکلات را تغییر دهیم اما میتواینم بحران ها را نبینیم و یا از شدت اهمیت آنها در ذهنمان بکاهیم.

 

گام های قاطعانه

منتظر نباشید تا مشکل خودش حل شود،باید قدم های قاطعانه بردارید وبرای حل مشکلات تلاش کنید.مطمئن باشید بهترین اتفاقات رخ میدهد.

 

نقاط قوت

به جای اینکه مثل همه افراد به دنبال از بین بردن نقاط ضعف خود باشید،نقاط قوت خود را تقویت کنید و روی آنها مسلط شوید.

مثلا اگر اعتماد بنفس خوبی دارید سعی کنید آن را به بهترین حالت ممکن برسانید و سپس به فن بیان که در آن ضعیف هستید بپردازید.

 

اقدام کنید

یکی دیگر از مهارت های تاب آوری که به نظر من خیلی مفید بوده این است که اگر هنوز برای مشکلتان راه حل کارآمدی پیدا نکرده اید یک قدم کوچک بردارید،شاید آن قدم کمک خاصی در فرایند حل مشکل نکند اما باعث میشود که اعتماد بنفستان بالا برود و احساس کنید برای حل آن قدمی برداشته اید در نتیجه انگیزه بیشتری خواهید داشت.

 

سخن پایانی

مهارت تاب آوری ینی مقاوت در برابر مشکلات و بازگشتن به حالت عادی،این مهارت ارثی نیست بلکه اکتسابی است و هر کس در هر موقعیتی میتواند آن را بدست بیاورد.

افرادی که دارای مهارت تاب آوری هستند اعتماد بنفس بالایی دارند،منعطف هستند،نوع نگاهشان مثبت است و…آنها به بهترین حالت ممکن میتوانند مشکلات را شکست دهند.

در ادامه به روش هایی برای افزایش مهارت تاب آوری اشاره کردیم.

از شما ممنونیم که مجموعه های لیدی باس را دنبال میکنید،امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

لینک دانلود مقاله:

درباره مهارت تاب آوری چیزی شنیده اید؟

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *