مسخره کردن چیست؟
مسخره کردن یعنی کسی را تحقیر کنیم و شـأن و منزلت آن فرد را پایین بیاوریم.
تسمخر یا مسخره کردن فقط مخصوص انسان ها نیست،بلکه میتواند متوجه فرهنگ،آداب و رسوم و دین های مختلف باشد.
گاهی انسان ها مسخره کردن را در غالب شوخی و طنز بیان کرده و گمان میکنند که هیچ ایرادی ندارد.
انواع مسخره کردن:
۱-حرکت سر و شکلک درآوردن
تکان دادن سر و شکلک در آوردن با اجزای صورت از شیوه های مسخره کردن است که کافران و منافقان از این روش اتفاده میکردند.
۲-گذاشتن القاب زشت برای دیگران
این روش در میان برخی از مسلمانان دیده میشوند که برای دیگران القاب زشت گذاشته و در جامعه آنها را مورد تمسخر قرار میدهند.
افرادی که این کار را انجام میدهند دارای کاستی های اخلاقی و روانی،حسادت و … میباشند که سعی میکنند با این کار شخصیت دیگران را ترور کنند و یا کمبود هایی که دارند را با قرار دادن کمبود های دروغی برای دیگران جبران کنند. و گمان میکنند با عذرخواهی بخشیده میشوند.
۳-کنایه زدن
استفاده از سخن های کنایه آمیز و زشت به دیگران از روش های دیگر مسخره کردن است که خداوندبه این موضوع در سوره نساء و هود صحبت کرده است.
۴-درخواست نامعقول
روش دیگر این است که برای دست انداختن فرد و مسخره کردن آن درخواست هایی نامعقولی از فرد میشود که او از پاسخ دادن یا صحبت کردن درباره آن موضوع بیزار است،آنها با این کار فضا را آلوده کرده تا به اهداف زشت خود برسند.
در ادامه میخواهیم آثار منفی مسخره کردن را بررسی کنیم:
۱-بی اعتمادی و دور شدن:
عموما مردم نسبت به کسی که همه را مسخره میکند بی اعتماد بوده و سعی میکنند به این افراد نزدیک نشوند.زیرا چنین افرادی فقط در حال بررسی کردن و پیدا کردن عیب و ابراد در دیگران هستند و ایرادات خودشان را نادیده میگیرند،پس مردم ترجیه میدهند از چنین فردی دور مانده تا عیب و ایراد هایشان مورد تمسخر قرار نگیرد و در نتیجه هیچ دوستی و رابطه پایداری برقرار نخواهد شد.
۲- مسخره کردن و خراب شدن روابط:
مسخره کردن فراتر از شوخی های عادی است و به مرور باعث میشود فری که مورد تمسخر قرار گرفته از فرد مورد نظر دوری کند،در نتیجه باعث تخریب شدن رابطه ی زن و شوهر،رابطه دوستانه ،رابطه فامیلی و … میشود.
۳-تبدیل شدن و به چهره منفی:
هیچ کس دوست ندارد مورد تحقیر و تخریب قرار بگیرد،در نتیجه مردم از کسی که مدام به مسخره کردن عادت دارد دوری میکنند و آن فرد از سمت تمامی افراد و گروه ها طرد شده و تنها میماند.
۴-رفتار خشونت آمیز در مقابل مسخره کردن:
در صورتی که مدام دیگران را مسخره کنید،ممکن است مورد پرخاش و عصبانیت فرد مقابل شوید و این خشم منجر به درگیری و دعوا بشود.
۵-تخریب عزت نفس:
بزرگ کردن اشتباهات دیگرن باعث خدشه دار شدن احساسات و شکسته شدن غرور آنها میشود،شاید در مقابل مسخره کردن های شما واکنشی نشان ندهند اما در واقعیت این تمسخر ها را پذیرفته اند و به عنوان ویژگی شخصیتی در خودشان قبول میکنند و به مرور اعتماد به نفس آنها کاهش پیدا میکند.
چه رفتاری در مقابل کسی که مسخره میکند از خودمان نشان دهیم؟
۱-سرزنش
شما میتوانید در مقابل رفتار های بی ادبانه و شوخی کردن های بی مورد آنها پاسخ قاطع و کوبنده در عین حال مؤدبانه بدهید تا فرد متوجه اشتباه خود و ناراحتی شما بشود.
مثلا بگویید:چه شوخی بچگانه و بی مزه ای،یا بگویید :اگر قرار است بی ادبانه رفتار کنید ترجیح میدهم باهم صحبت نکنیم و معاشرتی نداشته باشیم.
۲-پاسخ متقابل
میتوانید شوخی ها و بی ادبی های آنها را به خودشان برگردانید تا آنها متوجه رفتار زشت خود بشوند.
اکثرا پس از این کار روی شوخی ها و رفتارهایشان تجدید نظر میکنند.
۳-حرف هایش را نپذیرید
در این مواقع میتوانید بصورت کاملا واضح موضوع بحث را تغییر بدهید تا به آن فرد بفهمانید که شوخی هایش اصلا جالب نیست و شما را خسته کرده است،پس آن فرد سعی میکند در رفتارش تجدید نظر کند تا شما خود فرد را هم مثل سخنانش نادیده نگیرید.
حال میخواهیم بررسی کنیم که مسخره کردن کودکان چه عواقبی را در پیش دارد؟
۱-از بین رفتن اعتماد به نفس:
مسخره کردن کودک اعتماد به نفس او را ویران میکند و این موضوع در سنین بالاتر گریبان آنها را خواهد گرفت و دچار مشکل میشوند.
موضوعی که کودک با آن مورد تمسخر قرار گرفته است همیشه در ذهن او باقی خواهد ماند و هیچ وقت از بین نمیرود و موضوعی که باعث تحقیر شدن فرزندتان شده است او را تبدیل به ادم ناامید و بدون اعتماد به نفس میکند.
۲-ناتوانی در نه گفتن:
زمانی که کودک مورد تمسخر و تحقیر قرار میگیرد ،اعتماد به نفسش را از دستداده و در مقابل سخنان دیگران شهامت نه گفتن را ندارد زیرا فکر میکند با نه گفتن مورد تمسخر قرار خواهد گرفت.
۳-ایجاد ترس و اضطراب:
مسخره کردن کودک توسط والدین حتی به شوخی و استفاده از القابی مثل:دماغ گنده و کوتوله در ذهن کودک همیشه میماند و زمینه ترس و اضطراب را در کودک ایجاد میکند.
۴-بی اعتماد شدن کودک:
از عواقب دیگر این کار بی اعتماد شدن کودک است.
زمانی که شما کودک را مسخره میکنید او نسبت به شما و دیگران بی اعتماد میشود و گمان میکند که مورد تمسخر قرار خواهد گرفت و به هیچکس اعتماد نمیکند.
۵-آسیب جسمی و فیزیکی:
وقتی این موضوع اتفاق میوفتاد کودک سعی میکند با آسین رساندن به جسم خود یا واکنس های خطرناک از عصبانی و خشم خود کم کند.
همچنین کودک میتواند دچار پرخوری،بی اشتهایی،منزوی و افسرده شدن و اختلال در خواب بشود.
۶-ناتوانی در مهارت های اجتماعی:
عصبانیت و خشم ناشی از مسخره کردن آنها باعث شب ادراری،کابوس های شبانه و رفتارهای خطرناک میشود و آنها قدرت پیشرفت کردن با کودکان همسن سال خود را از دست میدهند و دچار افت تحصیلی و اجتماعی میشوند.
سخن آخر
اکثر افرادی که به مسخره کردن دیگران اعتیاد دارند،دارای اختلال شخصیتی و رفتاری میباشند.
شما باید بصورت محترمانه آن فرد را متوجه اشتباهش کنید زیرا هیچ کس حق بی احترامی به شما را ندارد.
در این مقاله درباره آسیب های بزرگی که مسخره کردن به شخصیت فرد وارد میکند صحبت کردیم،پس شما وسیله ای برای آسیب رساندن و تحقیر کردن دیگران نباشید.
لینک دانلود مقاله:
چقدر درباره مسخره کردن میدانید؟
سایت های لیدی باس